Urbex is de afkorting van urban exploring wat letterlijk “het verkennen van het stedelijke” betekent, oftewel het fotograferen en bezoeken van verlaten vervallen gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. Het is een geweldige wereld waarin één belangrijke, ongeschreven urbex-regel bestaat “Leave nothing but footprints, take nothing but pictures”. Met andere woorden: pak niets en maak niets kapot. Inbreken wordt niet gedaan, maar helemaal legaal is het ook niet. Urbexen is passie, geen vandalisme. Op deze pagina vind je inspiratie, tips en antwoord op je vragen. Bekijk je de foto wereld van een andere kant. 

urbex kent school

Regels voor een urban explorer

– Laat slechts voetstappen achter, neem slechts de foto’s mee
– Geen wetten overtreden
– Geef niet zomaar het adres van een locatie weg (bescherm de locatie tegen dieven en graffiti)
– Ken je grenzen, blijf rationeel denken op het gebied van keuzes maken (te gevaarlijke gebied)
– Loop niet alleen, zorg ervoor dat je minimaal met twee personen andere fotografen bent
– Kijk uit voor bewakers en honden
– Verdiep je in asbest, weet hoe het er uitziet en ontwijk het
– Kijk uit voor gevaarlijke stoffen
– Draag een deurkruk, zodra de deur dichtvalt dan heb je een probleem
– Bewoners in de buurt houden van hun privacy, loop niet door bewoonde domeinen
– Wees niet bang, urbex als hobby is mooi! Geniet van een locatie, bekijk alles, ga niet snel weg. 

oude kinderwagen

Urbex als avontuur en geschiedenis

Waarom is een locatie verlaten? Hoe komt het dat een gebouw niet meer in gebruik is? Wat is de geschiedenis van dit complex? Hoe komt het toch dat de inboedel er nog staat? Dit alles maakt het op de foto zetten van vervallen plekken een avontuur. Sommige locaties hebben een rijke geschiedenis, een naar verleden (oorlog), of het staat er om bekend dat het er spookt.

Dit alles geeft deze manier van fotograferen een extra dimensie. Onderzoek daarom altijd de historie van een locatie voordat je er foto’s gaat maken. Dit zal de ervaring en de kwaliteit van de foto’s verbeteren.

verlaten huis

Hoe kom je binnen?

Wanneer je geen informatie hebt over de toegang van een gebouw, moet je op onderzoek uit. Er zijn altijd urbexers die je voor zijn geweest. Vraag hoe ze binnen zijn gekomen, waarom? Heb je deze connecties niet, dan zit er niets anders op dan de locatie zelf te verkennen. Bij de meeste plekken kun je naar binnen via de voordeur, de kelder of een open raam, dus wees creatief. Wanneer alles dicht is, laat het dan dicht! Inbreken doet een boef, een urbex fotograaf komt binnen op goed geluk. Houd je je niet aan alle regels, dan hoop ik dat je mooie foto’s kunt maken van je cel in de gevangenis. Dat is toch ook een beetje urbex.

Farm 1881

Hoe vind je urbex locaties?

Netwerken, ons kent ons, vragen aan andere urbexers en zelf op onderzoek gaan in Google. Er zijn veel verschillende locaties te vinden, zoals in deze rubrieken:

– Fort & Bunker
– Ziekenhuis
– Industrie
– Vrije tijd
– Militaire complexen
– Een mijn
– Geloof
– Residentional
– School
– Transport
– Ondergronds
– Zelfs in de natuur kan je van alles tegenkomen

betonfabriek mbi te raalte

Verlaten gebouwen

Deze gebouwen zijn vaak erg oud. Verlaten gebouwen worden vooral vanwege hun architectuur bezocht voor het maken van een foto. Goede voorbeelden hiervan zijn kastelen en kerken. Een andere reden om de locatie te bezoeken, is vanuit historische interesse. Denk hierbij aan scholen, kantoorgebouwen, ziekenhuizen, gestichten, kerken en militaire complexen.

villa beemwee

Onder de stoep

Let op: deze vorm geeft meer risico! Locaties kunnen variëren van mijnschachten en mergelgrotten tot riolen, verkeerstunnels en holle ruimtes onder een brug. Hoe kom je aan de locatie? Waar is de ingang en vooral de uitgang? Raak niet verdwaald. De aanschaf van een professionele zaklantaarn is een absolute aanrader om iets te blijven zien. Verder is het verstandig om gasdetectie en plattegronden mee te nemen.

hotel du golf

Heb je hoogtevrees?

Steeds vaker worden hoge locaties zoals kerken, zendmasten en kranen bezocht. In Nederland en België zijn er niet veel verlaten plekken met een hoogte.

urbex trappenhuis

Conclusie

Ben je geïnteresseerd in het fotograferen van een verlaten locatie? Ben je gek op historie, ga je graag een avontuur aan en houd je van spanning? Dan is urbexen jouw ding! Het verkrijgen van een locatie is niet makkelijk. Neem er daarom de tijd voor want helaas moet je er wel wat moeite voor doen. Veel plezier met foto’s maken!

Urbex

Neem ook eens een kijkje op de geweldige urbex website van Roel van Wanrooy: Lost for Decades, Urban Exploring abandoned locations

cristallerie urbex
urbex cristallerie
urbex chapel

oude koets

Ferme Houx urbex

The green world

Centrales Eletriques des Flanders

Mayday Mayday urbex

Urbex Usine du Justic

Maison Alexa Urbex

Chaudronnerie urbex fotografie

Tuchthuis Viltvort Urbex

Farm Tapioca bril
FAQ

Wat zijn urbexers?
Dit zijn mensen die op zoek gaan naar verlaten plekken voor het maken  van foto’s.

Urbex fotografie door Steven Dijkshoorn