Villa Zakspeed, Chateau Zakspeed, Madame J (Joos) en Villa Emanuelle?

De urbex locatie Villa Zakspeed die ook bekend staat als Chateau Zakspeed, Madame J (Joos) en Villa Emanuelle is een verlaten huis die wij tijdens het rijden onverwacht tegen kwamen. Door dat er veel ramen dichtgetimmerd waren met hout viel Villa Zakspeed ons op. We markeerden snel het huis in de auto met Google maps (zodat we zeker wisten dat we bij het goede huis terecht zouden komen) en gingen op onderzoek uit.

madame j

Was het betreden van urbex locatie Villa Zakspeed moeilijk?

Doordat wij geen achtergrondinformatie (hoe dit domein te betreden) van de locatie hadden moesten we extra voorzichtig zijn. We parkeerden de auto uit het zicht en liepen rustig via een looppad richting ons doel. Onopgemerkt gingen we het terrein op van Villa Zakspeed, om zonder enige afleiding foto’s te maken. Het betreden van urbex locatie Villa Zakspeed was dus zeer makkelijk.

Chateau Zakspeed

Waarom is Villa Zakspeed verlaten?

Dat is mij niet bekend. Wat ik wel weet is dat de laatste bewoners voordat het een urbex locatie werd er 3 generaties gewoond hebben, dit waren Lodewijk Boeckx en zijn vrouw Jacqueline Gevers. Wat er in de wandelgangen gezegd wordt is dat de villa verlaten is omdat er naast de villa een snelweg gebouwd werd. Dus het sprookjes gevoel en de droom van een mooie huis in een bosrijke omgeving werd gedooft.
huis urbex

Het verkennen van de urbex locatie

Het eerste wat je ziet is de schuur aan de linkerkant en het huis aan de rechterkant. Een schitterend bruggetje om overheen te lopen en de deur stond wagenwijd open. De huiskamer heeft een mooie trap, pilaren en vloer. De sfeer van de beneden verdieping lijkt op dat van een hotel.

urbex huis

Bij het betreden van de bovenkamers vinden we erotische dvd’s (daarom wordt de urbexlocatie ook wel Villa Emanuelle genoemd) en zijn er ooit modelautootjes gevonden van een Duitse raceteam met de naam “Zakspeed”. Voor de rest was er veel rommel, en waren de kamers niet interessant voor mooie urbex fotografie Buiten in de schuur stond een oude koelkast maar daar heb ik verder geen foto’s meer gemaakt.

verlaten huis

Wat is de geschiedenis van Villa Zakspeed

Villa Zakspeed dateert uit de 16e eeuw en was in het bezit van Cornelis van Ekeren en die heeft de villa omgetoverd tot een brouwerij waarna deze werk aangekocht in 1626 door Herman Dassa. Daarna zijn enkele aanpassingen aan het huis geweest en in 1907 is er een brand geweest. In dat zelfde jaar werd het gebouw opnieuw opgebouwd in een neotraditionele stijl.

Doordat er een snelweg gebouwd werd in die tijd direct naast het kasteel werd deze afgescheiden van de vroegere ingang en werden de grachten om het kasteel verwijderd. Zoals eerder aangegeven in bovenstaand verhaal waren het Lodewijk Boeckx en zijn vrouw Jacqueline Gevers die als laatst in Villa Zakspeed gewoond hebben.

Villa Emanuelle

Na die tijd hebben er illegalen gewoond en in 2015 is het kasteel weer in brand gestoken. Waardoor er niet veel meer van het kasteel overbleef. Daarna is er in korte tijd nog drie keer brand geweest .

In 2017 is de villa voor €420.000 verkocht en in 2020 zou het volledig klaar moeten zijn. Het dient nu als een jeugdvakantiecentrum met 40 bedden in het kasteel en nog eens 60 in het ernaast gelegen koetshuis.

Wat is het adres en de status?

Dit is niet relevant meer omdat het geen urbex locatie meer is.

Conclusie

Een onverwachte urbex locatie vinden is altijd leuk. Maar dit was niet de leukste locatie om op de foto te zetten voor urbex fotografie. Dus het is een interessante locatie geweest maar niet voor de foto’s. Ondanks dat hoop ik dat de foto’s nog interessant genoeg zijn voor jou.

Wat vinden jullie van de foto’s en geschiedenis?