Mooie grote urbex locatie met vele gezichten

Vandaag gaan we proberen om om bij de urbex locatie Val Benoit University binnen te komen. We hebben mooie foto’s van andere urbexers gevonden en werden daar direct door geïnspireerd. Ditmaal gingen Jan en ik niet alleen op pad, 2 andere fotografen uit onze vriendenkring wilden deze kans ook niet laten gaan.

Na een lange tocht door Nederland en België kwamen we aan bij Val Benoit University. Het eerste wat ons opviel, was de grootte van de verlaten universiteit, 30.000 vierkante meter. Nadat we de auto geparkeerd hadden en een rondje om het gebouw liepen vonden we een plek waar we over de muur konden klimmen. Toen vonden we al redelijk snel een opening, en konden we ongezien door het raam naar binnen. Eindelijk waren we in de gelegenheid om Val Benoit University verder te verkennen.

Val Benoit University

Het eerste wat we te zien kregen was een oude piano en direct een mooi moment voor een eerste foto. Onze verkenningstocht ging verder op deze locatie. We kwamen veel verschillende soorten ruimtes tegen. En dat is altijd een goed teken want hoe meer variatie des te leuker en je aan het einde van de dag met een voldaan gevoel naar huis gaat. 

urbex piano

Wat was dat…

Tijdens onze tocht in één van de gangen zagen we plots iets in onze ooghoeken. Wat was dat? Een andere urbexer? Iemand die graffiti komt spuiten? We schrokken er zelf ook van maar omdat we met zijn 4-en waren gingen we de uitdaging aan en gingen we er achter aan.

We keken in één van de ruimtes en zagen een bed, maar niet een heel comfortabel bed. Oude kleding, spuiten, voedsel en een gas kookstelletje. Zo’n kleintje die je bijvoorbeeld vroeger meenam met kamperen. Voor de rest was er niet veel te zien, en dus gingen we verder. Onze conclusie is dat het vast een zwerver was die van ons geschrokken was en de benen had genomen.

De collegezalen en het scheikundelokaal van Val Benoit University waren voor mij echt de hoogtepunten van deze locatie. Eén van de minpunten is het vele asbest waar je continu vooruit moest kijken. Val Benoit University zag er vanaf de buitenkant al groot uit, en tijdens onze tocht werd dit nogmaals bevestigd. Aan het eind van de dag waren we gebroken. En van de zwerver hebben we niets meer vernomen.

klaslokaal

Geschiedenis van Val Benoit University

In 1924 kocht de Val Benoit University 7,5 hectare grond waar ooit Abdij van Val-Benoit op stond. Van 1930 tot 1937 is er hard gewerkt om Val Benoit University af te maken. Koning Leopold III heeft de diverse faculteiten van de universiteit geopend. Er werden diverse technische faculteiten gebouwd en de faculteit voor Thermodynamica zou zelfs een kleine energiecentrale krijgen. Mechanische Faculteit werd vlak voor de WO II geopend. In 1947 werden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd omdat de Val Benoit University gebombardeerd was.

Tot 2005 is de universiteit in gebruikt geweest. Daarna werd het een locatie om als urbex fotograaf te bezichtigen. Er wordt nu gezegd dat de universiteit omgebouwd zal worden door de gemeente naar woningen. Geen slecht idee, en een mooie kans om een oud maar zeer interessant complex/pand in leven te laten.

Val Benoit University verlaten urbex
Val Benoit University verlaten plek

Conclusie

Val Benoit University is top! Toffe locatie, zeer groot en je kan er een hele dag foto’s.