Een verlaten gevangenis uit de achttiende eeuw, Tuchthuis Vilvoorde

Het adres van Tuchthuis Vilvoorde was mij niet bekend. De geschiedenis ervan ook niet. Een Belgische vriendin wilde foto’s hebben van haar zoons in een verlaten locatie, en zij wist er wel eentje te vinden, dit was namelijk de verlaten gevangenis Tuchthuis Vilvoorde. Het bezoeken van de locatie was daarom voor mij een onverwachte verrassing. Het zag er van binnen niet uit als een vijf sterren hotel, maar voor urbex fotografie zou ik het wel vier sterren geven.
Het verkennen van Tuchthuis Vilvoorde

We gingen met vijf mensen op pad om foto’s te maken van de zoons van Ingrid. Natuurlijk had ik vooraf aangeven waar je op moet letten bij verlaten locaties voor de veiligheid voor de kids. En dat we ongezien en stiekem naar binnen moesten en vooral niet veel lawaai moeten maken. Daar kwam natuurlijk niet veel van terecht. Voor ik het wist waren de jongens al binnen en was het zo gezellig dat de kaken niet meer op elkaar stonden.

verlaten gevangenis

De deur kon gewoon open en we konden portretfoto’s maken bij Tuchthuis Vilvoorde. Maar de gevangenis heeft echt indruk op mij gemaakt, Lange donkere hallen, oude trappen en kleine cellen. Het was een redelijk grote urbex locatie en zelf ben ik fan van dit soort fotografie er staat helaas niets meer in de ruimtes, maar door de architectuur kan je er hele interessante foto’s van maken.

Zelf ben ik nu twee keer bij Tuchthuis Vilvoorde geweest. Omdat de eerste keer voor portretfotografie was. En ik de tweede keer met Jan en Roel de locatie opnieuw ben gaan verkennen en daardoor meer tijd had om goede urbex foto’s te maken.

Is de urbex locatie Tuchthuis Vilvoorde makkelijk toegankelijk?

Ja, zover ik weet wel. Ik heb geen verhalen gelezen over andere urbexers en ook geen informatie vooraf opgezocht. Er is één deur en die staat open, dus wanneer je niet opvalt en er geen mensen buiten zijn kan je zo naar binnen lopen. Het grenst wel aan een gebouw waar mensen aanwezig zijn. Dus let goed op!

urbex Tuchthuis Vilvoorde

De voorgeschiedenis van Tuchthuis Vilvoorde

Tuchthuis Vilvoorde is niet altijd een gevangenis geweest. In de veertiende eeuw (de tweede helft ervan) werd er een hertogelijke burcht gebouwd. De burcht was de sluitpost van de Vilvoordse verdedigingsmuur. Het doel van deze locatie was om de twee machtige steden Leuven en Brussel in bedwang te houden door de voormalige hertog. Het was in het jaar 1407 toen de burcht in gebruik werd genomen als staatsgevangenis van het hertogdom Brabant.

Rond het jaar 1774 was er niets meer over van de burcht en in het jaar 1779 is er van het terrein en wat er nog van de burcht over was een gevangenis gebouwd door architect Laurent-Benoit Dewez. In deze gevangenis was er maar liefst plaats voor 270 gevangenen.

In 1793 is de gevangenis gebruikt als ziekenhuis in de Franse revolutie voor Australische militairen en een jaar later voor de Franse. Na de Franse revolutie rond 1798 werd Tuchthuis Vilvoorde weer gebruikt als gevangenis. In die tijd waren er twee gevangenen die een deel van het gebouw gesloopt hebben door er een brand te stichten tijdens een ontsnappingspoging.

een verlaten gevangenis

Het was zo dat in 1866 tuchthuis Vilvoorde gebruikt werd als gevangenis voor veroordeelde soldaten en later de naam “Maison penitentiare de Vilvorde”. Het is best interessant dat een gebouw zo veel verschillende functies en namen heeft gehad in zijn bestaan. In de volgende honderde jaren bleef het een militaire instelling.

Tuchthuis Vilvoorde kreeg het vooral zwaar te verduren in 1919. Door een explosie werden er delen van het gebouw flink beschadigd waardoor de helft ervan werd afgebroken. En in 1974 werd de locatie voor het laatst gebruikt als militair domein.

Waarom staat Tuchthuis Vilvoorde leeg?

Het gebouw staat nog steeds in België maar is niet meer opzichzelfstaand. Er zijn gebouwen aan vastgebouwd en er zit een hotel in en er worden woningen/appartementen gemaakt.

verlaten gevangenis in belgie urbex

Wat is de locatie van de verlaten gevangenis?

Ondanks dat mijn Belgische collega deze locatie gevonden heeft zal ik de locatie niet weggeven. Als het haar lukt om Tuchthuis Vilvoorde te vinden dan moet het voor een ervaren urbexer makkelijk te doen zijn.

urbex gevangenis uit de achttiende eeuw Tuchthuis Vilvoorde

Wat is de status Tuchthuis Vilvoorde?

De locatie is nog steeds toegankelijk. Maar dit kan iedere week weer anders zijn. Dus het beste is om van tevoren onderzoek te doen of je recente foto’s van de urbex locatie kan vinden of gewoon het gokje wagen.

Vilvoorde tuchthuis

Conclusie

Een mooie en grote urbex verrassing. Mijn eerste urbex gevangenis die ik heb mogen fotograferen. Een locatie die zich niet alleen voor urbex fotografie leent maar ook portretfotografie. Een onverwachte parel met dank aan Ingrid, een goede vriendin uit België.

Tuchthuis Vilvoorde

Wat vind je van deze locatie en foto’s?

Tuchthuis Vilvoorde