Van subtropisch zwemparadijs, naar een verlaten iconische locatie in Rotterdam

Tropicana in Rotterdam was een bekende locatie waar menig mensen veel plezier hebben gehad. Het ultieme vakantiegevoel, maar dan dicht bij huis. In mijn jongere jaren heb ik er altijd veel plezier gehad. Met vrienden ging je i.p.v. een film kijken bij Lumière, naar Tropicana Rotterdam om van de glijbaan te gaan, door de stroomversnelling te drijven of te relaxen in het bubbelbad. En er moest altijd een bakje met patat worden gehaald.

zwembad tropicana rotterdam

Waarom moest zwembad Tropicana dicht?

Maar aan al het moois kwam een einde. In de jaren 90 zijn er verschillende incidenten geweest waar jeugdige bezoekers bij betrokken waren. Dit gebeurde niet alleen in Tropicana Rotterdam maar ook bij nabijgelegen zwembaden. Vaak waren dit jeugdgroepen die geen grenzen hadden en diverse misdrijven pleegden. De veiligheid en plezier van andere bezoekers mensen verdwenen daardoor.rotterdam icoon tropicana rotterdam

Het zwembad kwam op april 2007 in opspraak omdat er geconstateerd werd dat het zwembad op veel punten tekort schoot. Er moest veel geld ingestoken worden om alles veilig te maken. Er zijn nagenoeg weinig investeringen geweest wat tot bezoek verlies heeft geleden. Het gevolg ervan was dat de market dome werd gesloten. En er werd een discotheek aan Tropicana Rotterdam gebouwd waar gedacht werd meer winst mee te maken.

zwembad zonder water

Het was 29 augustus 2010 toen het subtropisch zwemparadijs zijn deuren heeft gesloten. Vanaf die dag was het niet meer mogelijkheid om te zwemmen. Wel waren er plannen om het complex intern te verbouwen en open gaan in 2011 als evenementencomplex. Op 12 april 2011 is Tropicana failliet verklaard.

tropisch zwemparadijs

Tropicana fotografie

In 2013 heb ik de kans gekregen om hier foto’s te maken. Ik kwam in contact met een paddestoelkweker die oesterzwammen kweekt in de ruimtes onder het zwembad. Via hem kregen we de kans om een uurtje foto’s te maken. En de resultaten zie je hieronder. Het was raar om door Tropicana Rotterdam te lopen, zonder water in het zwembad, schreeuwende kinderen en geen franse frietjes te kunnen eten. Het was een droevig gevoel, maar toch heerste er ook een enthousiasme om hier te mogen staan.

rotterdam zwembad

Conclusie over Tropicana Rotterdam

Het was zeer leuk om foto’s te maken op een plek waar je een speciale binding mee hebt. Een stukje van je eigen jeugd is weg, maar zal er toch altijd blijven door herinneringen en verhalen van vroeger. Leuk om Tropicana Rotterdam op de foto te zetten terwijl het (een soort van) verlaten is.

glijbaan aap

Tropicana Rotterdam adres

Bezoekadres
Maasboulevard
100 Rotterdam

zwembad tropicana in rotterdam
verlaten zwembad

de kelder

de onderkant van een zwembad

Wat is jouw herinnering aan zwembad Tropicana in Rotterdam?
Wil je meer foto’s van Rotterdam zien? Rotterdam fotografie