Snowcats, van een expeditie op Antarctica naar een schuur in België

Van een Belgisch-Nederlandse antarctica expeditie naar een schuur in België. De urbexlocatie Snowcats is een vreemde eend in de bijt. Ik had nooit gedacht sneeuwschuivers tegen te komen op een verlaten locatie. Hieronder lees je meer over de geschiedenis van de sneeuwschuivers en bekijk mijn urbex foto’s.Is de urbexlocatie Snowcats makkelijk toegankelijk?

Ja, maar het is wel in een woonwijk. In eerste instantie twijfel je of je op de juiste locatie bent. Maar na het lopen van een rondje om de locatie konden we zien dat de sneeuwschuivers binnen stonden.

De verkenning van Snowcats

Staan we hier goed? Moeten we wel hier zijn? Na een rondje lopen en allemaal kunstwerken te zien zijn we eindelijk binnen in de schuur. Het is geen grote locatie en de Snowcats staan redelijke dicht op elkaar. Na wat foto’s gemaakt te hebben waren we al vrij snel weer buiten.

urbex snowcats

Waarom zijn de sneeuwschuivers niet meer in gebruik?

De verlaten Snowcats zijn gebruikt bij een expeditie op Antarctica in 1960. Waarom? Er werd vanuit het buitenland een verzoek aan Nederland gedaan om de Boudewijn-basis over te nemen op Antarctica. Nederland was in het begin niet heel actief en het waren de Belgen die opperden om de expeditie in samenwerking met Nederland te doen. Dit had het voordeel dat de kosten verdeeld konden worden en Nederland voor de eerste keer een Zuidpoolexpeditie kon uitvoeren. De expeditie werd uitgevoerd met de Tucker Sno-Cats van 1964 tot en met 1967 en hadden het typenummer 743s. Nadat het onderzoek in 1967 was afgerond zijn de Snowcats opgeslagen op een verlaten locatie in België.

Waarom een expeditie op Antarctica?

Dit heeft met een stukje historie te maken. Sinds de ontdekking van de Zuidpool in 1599 door het VOC-schip “Blijde Boodschap” is er interesse voor dit stuk land. Wetenschappers waren nieuwsgierig naar de Zuidpool omdat dit het laatste stukje op aarde was wat nog niet door de mens betreden was. Tevens is de officiële ontdekking van de zuidpool gedaan door de Russen in 1820. Sindsdien is de Zuidpool in trek voor de wetenschap. Tussen 1964 en 1967 is er een expositie opgezet voor een meteorologisch onderzoek.

snowcats urbex

Wat is de locatie van Snowcats?

EDe locatie kan en wil ik niet weggeven. De snowcats hebben hun rust verdiend na een heftige en slopende reis over de zuidpool.

Conclusie

Een zeer originele locatie. Weer eens wat anders op de foto zetten dan de standaard spullen, huizen, fabrieken. Snowcats is een en urbex locatie waar je binnen een kwartier weer buiten kan staan om naar een andere verlaten locatie te gaan. Wel erg blij dat ik er geweest ben en er foto’s aan heb overgehouden van een stukje geschiedenis. De belevenis van deze urbex locatie heeft meer waarde dan daadwerkelijk het maken van de fotos.

Wat vind je van deze locatie en foto’s?

Snowcats Urbex