Een verlaten psychiatrische inrichting met een mooi trappenhuis, PSY Monastery

Hoe gek het ook is maar in de wereld van urbex fotografie zijn er veel verlaten psychiatrische instellingen om te fotograferen. Zo ook de niet meer bestaande urbex locatie Psy Monastery uit Lede in België, wat onderdeel was van een groot paviljoen met de naam Dymphna.

Een verlaten psychiatrische inrichting

Het verkennen van Psy Monastery

Binnenkomen bij Psy Monastery was in eerste instantie niet gemakkelijk. Bij de eerste poging liepen we om het terrein heen en vonden een gat in het hek. We gingen door het gat maar helaas kwamen we nog meer hekwerk tegen waar we niet doorheen konden. Andere urbexers hebben het ook op deze manier geprobeerd maar zonder succes.
Dan zit er nog maar één mogelijkheid op, en dat is over het terrein lopen in de hoop dat niemand ons ziet. Want zoals jullie weten is urbex fotografie niet legaal.

urban exploration

We lopen het terrein op met een lach, doen net of het de normaalste zaak is dat we daar lopen, praten met elkaar en ongezien komen we bij het gebouw aan en vonden een raam om binnen te komen.

Psy Monastery is een redelijk grote urbex locatie. Wat voornamelijk bekend staat om zijn mooie trappenhuis. Bij het verkennen kwamen we ook in de kelder terecht. Hier stond nog stoelen in een kringetje voor groepsgesprekken. Wat hier verder alleen gebeurd is qua akelige gebeurtenissen dat weet ik niet, en misschien wil je dat ook niet weten.

verlaten PSY Monastery

Wat is de historie van Psy Monastery

De geschiedenis van de psychiatrische inrichting is begonnen in 1845. De psychiatrische patiënten werden er ondergebracht door de zusters van Maricolen. Dit is een diocesane congregaties van het bisdom Brugge. Want vanaf 1848 werden er alleen nog maar vrouwelijke patiënten opgenomen en dit heeft geduurd tot 1980. In 1893 waren er slechts 114 patiënten en vlakbij de jaren 1945/1946 was dit aantal opgelopen tot maar liefst 676 krankzinnigen.

locatie PSY Monastery in belgie

Vanwege het groeiende aantal opnames waren ze genoodzaakt om een nieuw bijgebouw/pand te bouwen waarvan de start is begonnen in 1936 en in 1938 is opengegaan. De naam van het pand kreeg de naam van de heilige Dymphna.

De oude Maricolen Klooster is in 2013 gesloopt en was toen bekend onder de urbexers. De reden van de algehele sloop van panden op het terrein is omdat het qua kosten niet meer te doen was. Dit had te maken met de eisen voor infrastructuur, brandveiligheid en isolatie.

zwart wit fotografie urbex

Is de urbex locatie toegankelijk?

Nee, de urbex locatie Psy Monastery bestaat niet meer.

psychiatrische inrichting doden tafel

Wat is de locatie van Laundry Day?

De locatie van Laundry Day wil en kan ik niet weggegeven. Dit is een bekende regel onder urbex fotografen.

PSY Monastery urbex

Conclusie

Psy Monastery was een leuke locatie om te bezichtigen. Vooral omdat we er zoveel moeite voor gedaan hadden om binnen te komen en het uiteindelijk gelukt was. Het trappenhuis was anders dan andere locaties. Niet zozeer omdat het vergaand was maar vanwege het interieur design. Leuke locatie, alleen jammer dat het niet meer bestaat

urbex fotografie

oude stoel met schilderij
urbex

urbex locatie PSY Monastery

urbex PSY Monastery

Wat vind je van deze locatie en foto’s?

Psy Monastery