Een verlaten zwembad in België, urbex locatie Piscine du Mosq.

Een bekende fotografie locatie in de urbex wereld is Piscine du Mosq in België. Het is een verlaten zwembad in een monumentaal gebouw. Het was er op sommige momenten vrij donker en er waren vreemde geluiden te horen. Als dat maar goed gaat…

Piscine du Mosq urbex

Het verkennen van Piscine du Mosq

We komen aan bij de locatie en zoeken naar een parkeerplek. Normaal gesproken parkeer je als urbexers de auto niet direct op de urbex locatie maar in dit geval hebben we de auto voor de deur gezet.

Binnen is het een zooitje, er is niet veel meer heel. Als je het aan mij vraagt kunnen ze het pand beter slopen. De inkomsthal heeft wel wat met de trappen en het monumentale pand heeft een aantal verdiepingen. We gaan op onderzoek uit!
Na alle verdiepingen bezocht te hebben is het tijd om naar het zwembad te zoeken. Het is donker, de zaklamp gaat aan en ik loop alleen (Jan was nog ergens anders) door een donkere ruimte in de hoop een toegang te vinden tot het zwembad. Nadat ik over allemaal vuile spullen loop, kom ik bij het zwembad aan en kies ik de perfect plek om een foto te maken.

Piscine du Mosq urbex exploration

Ook dit gedeelte van Piscine du Mosq ziet er niet meer goed uit. Maar op zich voor de foto is het niet verkeerd. Terwijl ik foto’s maak hoor ik achter mij ondefinieerbare geluiden. Ik draai me om en zie de toiletten. Tenminste dat dacht ik omdat het er zeer donker was en ik mijn zaklantaarn al had opgeborgen. Zit daar iemand? Of kijkt er stiekem iemand mee? Vroeg ik me af. Of is het een rat? Of een vogel die er een nestje heeft?

Ondanks dat ik niet bang ben aangelegd en 1,95 meter lang ben, ontstaat er een lichte angst. De adrenaline giert door mijn lichaam en om dat weg te nemen besluit ik om toch een kijkje nemen. Dus ik loop op het donker af en pak mijn telefoon voor wat licht. Er is steeds meer zicht en ik kan alle ruimtes bekijken. Gelukkig, ik ben alleen! Het zal vast een vies beest zijn geweest.

Wat is de historie van Piscine du Mosq?

Het gebouw is ontworpen door architect Éléazar Cozac en in 1937 gebouwd. In het gebouw heeft blijkbaar ook en restaurant, theater en casino gezeten. Al met al is het ooit een leuke publieke locatie geweest. Ondanks de leuke dingen is het monumentale pand in 1944 verkocht. Wat daarvan de reden is dat weet ik niet.

Piscine du Mosq urbex fotografie

Het gebouw werd in de jaren erna ouder en ouder en daarom kwamen ze er in de 90’s achter dat het geen lucratieve bron van inkomsten meer was. In 1998 is het zwembad gesloten maar werd er nog wel gebruik gemaakt van het theater en restaurant / cafetaria tot 2004. Er is in 2005 wel een poging gedaan om er een moskee van te maken maar ook dit is niet meer gelukt.

In 2017 verschijnt er nog wel het bericht dat de eigenaar het pand moet saneren van de stad. Alleen de eigenaar kan de kosten van € 50.000 niet betalen.

Is de urbex locatie toegankelijk?

Ja, alleen is het parkeren van de auto wat lastig. Je kan gemakkelijk naar binnen maar dit zal niet onopgemerkt gaan.

urbex belgie piscine du mosq

Wat is de locatie van Piscine du Mosq?

De locatie kan ik helaas niet bekendmaken. Wil je de locatie weten? Weet je niet hoe je moet zoeken? Wij zoeken al onze locaties op via Google. En het kan handig zijn om in de urbex wereld andere mensen te kennen die te vertrouwen zijn om urbex locaties uit te wisselen.

Conclusie

Piscine du Mosq is niet mijn urbex locatie. Er was weinig te zien en daardoor vond ik het niet interessant. Ondanks dat heb ik toch geprobeerd om de locatie mooi op de foto te zetten.

urbex Piscine du Mosq

Wat vinden jullie van Piscine du Mosq?