Een verlaten vliegtuig in België, Mayday Mayday

Zie ik dat nou goed in Google? Een verlaten vliegtuig in de bossen van België? Wauw! Daar wil ik naartoe! Een paar weken later had ik de locatie gekregen van een andere urbexer en gingen we op pad om het verlaten vliegtuig op de foto te zetten. Maar hoe komt het dat er een vliegtuig in de bossen ligt? Komt het door de oorlog? Of is Mayday mayday geen urbex locatie?

mayday mayday urbex

Het verkennen van Mayday Mayday

Ergens bij een mooi bos, natuurgebied of park komen we aan in de buurt van Mayday Mayday. Google Maps geeft aan dat het een stuk lopen is vanaf waar we de auto geparkeerd hebben. Lopen we dwars door het bos? Of door een privégebied met gevaar voor eigen leven?

We besluiten om toch de korte route te kiezen. We moeten klimmen over prikkeldraad en houden goed de navigatie in de gaten. Uiteindelijk zijn we op de locatie Mayday Mayday maar geen vliegtuig te bekennen. De locatie klopt niet!

mayday mayday urbex vliegtuig

Waar is nou het verlaten vliegtuig?

Opgeven kennen we niet. Al kost het uren: het vliegtuig moeten we vinden. En lukt het niet, dan hebben we er alles aan gedaan. Jan en ik splitsen ons op, het duurde nog een half uur en ja hoor… daar zie ik het vliegtuig liggen! Wat een fantastisch gevoel is dit.

Eenmaal aangekomen bij de urbex locatie zien we dat het vliegtuig nog in een redelijk goede staat is. Soms ben je te laat bij urbex locaties maar in dit geval niet. Het vliegtuig ligt in een mooie omgeving. Helaas zijn hier wel veel teken aanwezig en heb ik er twee van mijn arm moeten verwijderen. Gelukkig liepen ze er alleen nog overheen.

We hebben er interessante foto’s gemaakt en zelfs een zelfportret waar ik op het vliegtuig sta. Deze foto heb ik uitgeprint als foto en staat nu in mijn computerkamer.

urbex mayday mayday

Wat is de historie van Mayday Mayday?

Mijn eerste gedachte was dat het vliegtuig neergestort was in de Tweede Wereldoorlog. Maar hier krijgt het historische verhaal een tweedelige wending op het gebied van het heden en zijn geschiedenis. Het vliegtuig wat bekend is onder de urbex naam Mayday Mayday is niet neergestort op de plek waar hij ligt. Dan blijft er nog maar één optie over en dat is dat het vliegtuig er bewust neergezet is? Is dat zo? Ja, maar waarom dan? Dit vliegtuig is gebruikt bij het opnemen van een korte film. Mayday Mayday is en blijft een urbex locatie maar wel met een emotioneel gevoel erbij nu we dit weten.\ 

De film heet MAVERICK en is opgenomen door regisseur Domein Huygne. Ik kan veel over de film vertellen maar het is beter om de trailer hieronder te bekijken:

Verlaten vliegtuig

Het verlaten vliegtuig waardoor locatie Mayday Mayday ontstaan is, is een Ryan Navion. Het is een model uit de jaren ‘40 en de productie werd verzorgd door de Ryan Aeronautical Company. Later is dit overgenomen door de Tubular Steel Corporation (TUSCO)

Het is een eenmotorige vliegtuig met vaste vleugels en gebouwd om de naoorlogse Amerikaanse markt te bedienen in 1948. Later was het de bedoeling om de vliegtuigen te gebruiken voor commerciële vluchten. Maar ze werden ook nog gebruikt door de Amerikaanse landmacht.

Is de urbex locatie toegankelijk?

Ja, het bezoeken van de locatie was goed te doen. Het is wel een speurwerk maar dat is juist de uitdaging.

urbex vliegtuig mayday mayday

Wat is de locatie van het verlaten vliegtuig?

Helaas kan ik de locatie niet weggeven. Dit omdat anders het vliegtuig gesloopt gaat worden en dit zou zonde zijn.

Is de urbex locatie toegankelijk?

Mijn eerste verlaten urbex vliegtuig. Mayday Mayday is voor mij één van de tofste locaties. Een vliegtuig in de bossen van België maak je niet vaak mee. Een minpunt is wel dat er weinig foto’s gemaakt zijn omdat er niet veel van de binnenkant van het vliegtuig over was. Top locatie!

verlaten vliegtuig in belgie

Wat vind je van deze locatie en foto’s?