Van verlaten monument, naar gewilde urbex locatie

Vandaag is een mooie dag, de zon schijnt en weinig verkeer op de weg. Wij hopen verschillende verlaten locaties te fotograferen. Als urbex fotograaf moet je geluk hebben. Het is niet altijd mogelijk om binnen te komen. Wij zijn afhankelijk van vandalen of urbex ontdekkingsreizigers om een locatie te kunnen betreden. Soms staan er 4 locaties op de planning en is er maar 1 toegankelijk.

Vandaag is het een goede urbex dag. Wij staan voor de urbex locatie “Kasteel Hogemeyer”. Bij de aankomst staat er hek met grote letters “verboden toegang”. De boete is minimaal €250,- en opeisbaar met eventuele rechtsvervolging. Toch werkt het bord wel, maar we laten ons er niet door weerhouden.

spookkasteel hogemeyer

Spookkasteel Hogemeyer, de vergaande urbex villa

Wat een plaatje! Vergaande kasteeltorentjes, oude klapperende ramen, gevaarlijke vloeren, krakende muren en de natuur heeft het gehele domein in haar greep. Het kasteel lijkt wel uit een griezelfilm. Quentin Tarantino kan hier zo een mysterieuze film maken.
kasteel hoogemeyer kachel

Maar waarom staat dit pand dan leeg?

Hogemeyer kocht het pand in 2008. Het moest omgevormd worden tot een residentie voor kunstenaars en een centrum voor kunst- en erfgoededucatie voor kinderen. Dit is door het wegvallen van sponsors en hoge kosten nooit van de grond gekomen.

Leuk om te weten is dat kasteel hogemeyer al sinds 1323 bestaat. En is in de loop der tijd al menig keren verbouwd. Er is een neogotische kapel in gebouwd (19e-eeuwse bouwkunst geïnspireerd op de middeleeuwse gotiek), stallen en een binnentuin.

urbex chapel

Mijn ervaring

Zelf heb ik de urbex locatie bezocht in 2014. Het opknappen van het pand was toen al gaande, ondanks dat was het nog steeds de moeite om de locatie te bezichtigen. Sommige kamers waren zeer interessant, en de muren waren mooi gebladerd door oud verf. De neogotische kapel in kasteel hogemeyer was voor mij het hoogtepunt. Samen met de oude koets die in de stallen stond. En uitzicht op het woekerende onkruid op de voorkant van de villa was sprookjesachtig.

Conclusie

Ik ben blij dat ik deze locatie nog heb mogen ervaren in een goede staat. En enthousiast dat ze het monument hebben opgeknapt (of nog mee bezig zijn). Dit monument mag gewoon niet gesloopt worden. Qua foto’s ben ik tevreden naar de kennis die ik in 2014 had. Als ik het nu zou over dan weet ik zeker dat het eindresultaat nog aansprekender was geweest.

oude koets
oud interieur
oude bmw in belgie
kasteel hogemeyer schuur
de gang in kasteel hogemeyer

de doorgang
Kasteel Hogemeyer