Urbex locatie Fort de la Chartreuse, een verdedigings vesting sinds 1817

Urbex exploration blijft interessant wanneer je een gebouw uit 1817 gaat bezoeken in Luik met een rijke historie. Bij Fort de la Chartreuse is in 2017 het lichaam van een vrouw aangetroffen, maar het is onduidelijk hoe ze om het leven is gekomen. En het bouwwerk gemaakt is door het Nederlandse leger. Urbex fotografie is dus meer dan alleen foto’s maken, het is de geschiedenis beleven in het heden en het verhaal vertalen met beeld.

Fort Chartreuse in belgie

Wat is de geschiedenis van Fort de la Chartreuse?

Voor de mooie historie gaan we terug naar het jaar 1124 waar de heuvel van Mont Cornillon de locatie was van het klooster van Premonstratenzers. Premonstratenzers is de is een kloosterorde van reguliere kanunniken van de Orde van Prémontré (Link). In 1360 werd het klooster overgenomen door kartuizer monniken. Deze monniken hebben de naam zoals de vestiging nog steeds heet gegeven aan Fort de la Chartreuse.Le Fort de la Chartreuse

In 1691 had het fort een strategische belang bij de beschieting van de Fransen in Luik/Liège. De kartuizer monniken hebben in 1793 de vestiging verlaten. Tijdens de eerste coalitieoorlog werd de verdedigings linie van het fort gebruikt door Oostenrijkers tijdens de franse opmars langs de Maas en de Ourthe (rivier in België). En pas in 1817 is het fort zoals hij nu bekend is gebouwd door Koning Willem 1.

Fort de la Chartreuse urbex

Waarom werd het fort gebouwd?

Vanwege de strategische ligging was de urbex locatie een uitermate geschikte locatie voor oorlogsvoering. Dit kan bevestigd worden doordat de Duitsers in 1914 de forten in Luik bestoken waarbij zelfs de granaten geen enkele kans hadden bij het gewapend beton. Maar hoe stevig een fort ook is, bij oorlogsvoering is het niet alleen spierballen laten zien maar ook wie de slimste is.

urbex Fort de la Chartreuse

De Duitse bezetting

De Duitsers konden Fort de la Chartreuse binnenkomen via tussenruimtes. Om het oosten van het fort werd flink gevochten, en ondanks het sterke fort hebben de Duitsers in 1914 de omgeving ten oosten van Luik veroverd. De bevolking was gevlucht, en er werden lege dorpen aangetroffen. De ochtend erna werd Chartreuse bezet en vielen de Duitsers Luik binnen. Daarna werd Chartreuse tijdens de eerste en tweede wereldoorlog gebruikt als gevangenis door de Duitsers. Na de tweede wereldoorlog als ziekenhuis door de Amerikanen.

Fort de la Chartreuse fotografie

Waarom is Fort de la Chartreuse verlaten?

De Amerikanen heb Fort de la Chartreuse verlaten in 1982. De reden zal zijn door het verval van het gebouw. De exacte reden weet ik niet.

urbex

Het verkennen van de oude urbex locatie

Bij aankomst zien we de omvang van deze urbex locatie. Er zijn veel mooie ruimtes, en de natuur heeft er al aardig huisgehouden. De graffiti is jammer, als fotograaf zie je dit liever niet. Het idee dat hier iemand om het leven is gekomen. blijft rondhangen. Je hoop zoiets als urbex fotograaf niet mee te maken. De tralies geven een extra dimensie aan de foto, en de donkere ruimtes maakt de locatie toch wel een beetje spookachtig.
Fort Chartreuse

Was het betreden de urbex locatie moeilijk?

Nee, er staat een hek en die staat open. Op het terrein sporten mensen laten er hun hond er uit. Dit geeft aan dat het voor iedereen vrij toegankelijk is.

zwart wit urbex

Wat is het adres van Fort de la Chartreuse

Rue Achille Lebeau 4030, 4030 Liège, Belgium

verlaten gevangenis

Wat is de status van Fort de la Chartreuse

Het is door alle graffiti en de ouderdom en de natuur die het overneemt in een zeer slechte staat.

verlaten fort in belgie

Conclusie

Door de rijke historie is het een locatie waarvan ik blij ben dat ik er geweest bent. Het is groot, je kan er veel foto’s maken dus het was een geslaagde fotografie dag. Het bezoeken van Fort de la Chartreuse ook wel Bois de la Chartreuse genoemd is de juiste keuze geweest. Helaas is door alle graffiti, verval en de natuur het gebouw in een slechte staat

urbex belgie

Fort de la Chartreuse geschiedenis
Wat vind jij van het verhaal en de foto’s?

Fort de la Chartreuse