Een verlaten militair vliegveld in België

Het is weer zo ver, na een lange gezellige avond staan we weer vroeg op. Vandaag gaan we de urbex locatie Flight Academy bezoeken. Na wat files en omwegen zijn we eindelijk in buurt. Soms hebben we niet de exacte locatie maar dan gebruiken we ons laatste redmiddel Google maps. Vanuit de app kan je gebouwen of vormen herkennen van een urbex locatie. Op deze manier vonden wij ook Flight Academy.

verlaten urbex locatie

Het verkennen van de urbex locatie

We komen aan bij de urbex locatie in België. Het is een zooitje, veel afval en een onaangename geur hangt over het gebied. We zijn niet alleen, er staat nog een auto geparkeerd. Hopelijk zijn dit andere fotografen en komen we niet in de moeilijkheden.
We lopen op het terrein en merken op dat er veel gebouwen in een slechte staat zijn. Het hoofdgebouw heeft een mooie trappenhuis, er zijn schoollokalen en er is een mooi uitzicht op de vliegbaan vanuit de verkeerstoren. En tot slot vonden we een indoor basketbalveld waar de militairen konden basketballen. Flight Academy is geen kleine urbex locatie en biedt veel verschillende interieurs om foto’s te maken. Wanneer we binnen in de keuken staan horen we plots dat we niet alleen zijn. Wie kan dat zijn, en wat doen ze hier?

verlaten basketbalveld

Een urbex vliegschool die niet verlaten is

Wanneer je geluiden hoort moet je zo snel mogelijk je statief klein maken, camera dicht tegen je aan, en jezelf verstoppen. We staan midden in de keuken. Maar hebben het idee dat de geluiden van buiten komen. Jan loopt naar me toe en geeft aan dat ik stil moet zijn. Het is net of we de tijd herbeleven op Flight Academy. Aan het begin van de tweede wereldoorlog is de elementaire vliegschool gebombardeerd door de luftwaffe. Veel militaire vliegtuigen konden nog uitwijken naar andere vliegvelden, maar de vliegtuigen die niet vernietigd werden zijn door de duitsers geëvacueerd naar Frankrijk.

We lopen rustig van de keuken naar de serverruimte. Er is een raam waarvan het glas er niet meer inzit, al het glas ligt op de grond, dus ik moet niet te veel lawaai maken en rustig lopen. Ik kom bij het raam, kijk naar buiten en zie 2 mannen een gebouw slopen om koper te verzamelen. Het zijn dus koperdieven. Oftewel loos alarm voor ons. Later op de dag hadden de mannen ons ook in de gaten maar we hebben ze daarna niet meer gezien.

flight academy

Flight Academy Geschiedenis

Een deel van de geschiedenis heb ik al eens aangehaald. Maar wat je nog niet wist is dat de vliegschool geopend is in 1922 en één van de eerste vliegvelden van de Belgische militaire luchtvaart was. En het niet alleen door de duitsers is gebombardeerd maar ook door de Amerikanen aan het eind van de tweede wereldoorlog. In 1950 werd de vliegschool pas weer geopend en werd het de basis van de Elementaire Vliegschool EVS. Tot 1969 werd er gevlogen met tweedekkers van Belgische makelij. Daarna werden ze vervangen door lichte militaire lesvliegtuigen van de Italiaanse vliegtuigbouwer Marchetti. Maar in 1996 viel het doek definitief en werden de activiteiten van de vliegschool verplaatst naar een andere kazerne van de Belgische luchtmacht.

een oude pop

Conclusie

Flight Academy of de Elementaire Vliegschool EVS is een leuke en veelzijdige fotografie locatie. We hebben hier toch een aantal uren plezier gehad. Je staat niet elke dag op een verlaten vliegveld, dat heeft gewoon wat speciaals. Top locatie, leuke foto’s, interessante geschiedenis en wat urbex spanning.

flight academy urbex
server ruimte
Wat vind je van de foto’s of geschiedenis van locatie Flight Academy?