Glas helder en urbex gewild

De wekker gaat, kleding aan, een bakje koffie en daar staat Jan alweer om 6 uur voor de deur. Het was een lange rit en Jan gaf aan dat hij de urbexlocatie Cristallerie wilde proberen. Dit is een verlaten fabriek in België waar vroeger glas werd gemaakt en kristal werd bewerkt. Waarom proberen? Omdat je nooit weet of je bij een urbex locatie binnen kan komen.

urbex cristallerie

We kwamen aan bij Cristallerie. Het blijkt dat er 2 gedeeltes zijn. Een gedeelte dat nog in bedrijf is en de oude fabrieken. We zetten de auto op een parkeerplaats en zien dat mensen aan het werk zijn bij Cristallerie. Zien ze ons? Is het wel veilig om op het terrein te komen? We wagen het er op en gaan op onderzoek uit. We vinden een gat in het hek, kruipen er doorheen en na even zoeken zijn we eindelijk binnen. Hopelijk heeft niemand ons gezien, want we zagen op een afstand wel een camera hangen. Als dat maar goed gaat!
Magazijn in een verlaten glasfabriek in belgie

Hebben hier mensen gewoond?

Het eerste wat opvalt is niet de fabriek maar de oude vergaande woningen waar 3 gezinnen per verdieping konden wonen. Dat is niet meer van deze tijd, maar in de tijd dat de fabriek actief was nog wel. De fabriek heeft in zijn hoogtijdagen maar liefst 5000 werknemers gehad. Hier kwam al snel verandering in door de crisis van 1930 en de bombardementen van de tweede wereldoorlog. Na deze periode is er in 2014 geprobeerd om de fabriek te herstellen maar dit is nooit meer van de grond gekomen.

glas op de uitkijk

Veel glas en mooie fabriek ruimtes

Cristallerie is een locatie waarbij je veel verschillende foto’s kan maken. Er ligt veel glas in het magazijn waar mooie close ups van te maken zijn. De fabriekshallen zijn groot en doen het goed op de foto. De natuur heeft zijn werk gedaan en neemt het terrein over. We zijn nog druk bezig met foto’s maken als Jan mij een waarschuwing geeft dat er in de verte twee mensen aankomen.

cristallerie verlaten

Beveiliging of toch niet?

Jan en ik verschuilen ons maar we blijven de twee mannen, in het zwart, in het zicht houden. Wij zien hun wel maar zij ons niet. Ons harten gaan sneller bonken, en de adrenaline neemt toe. Ze blijven onze richting op lopen tot ongeveer 80 meter. Nemen ze de bocht naar rechts, of hebben ze ons gezien op de camera en zijn ze op zoek naar ons?

Gelukkig lopen ze met de bocht mee. Kijken ze niet onze kant op, en konden wij snel en ongezien de andere kant oplopen. We konden niet goed zien of het beveiligers waren. Voor de zekerheid, en omdat we toch al klaar waren op deze urbex locatie zijn we direct naar de uitgang gegaan.

cristallerie urbex

Conclusie

Cristallerie is een veelzijdige locatie voor urbex fotografie. En is voor iedere urbex fotograaf een uitdagende locatie. Zowel voor de beveiliging als voor het maken van verschillende soorten foto’s.

glasfabriek urbex
magazijn bijhouden op de oude manier
opslagruimte glas
oude kinderwagen
urbex glasfabriek locatie

Val Saint Lambert Cristallerie urbex

Cristallerie