Van droomhuis naar militair eigendom

Meestal doet Jan een voorstel van een urbex locatie om foto’s te maken en daar volg ik hem meestal in. Daarnaast vind ik het nogal moeilijk om in de auto wakker te blijven waardoor ik vaak een groot deel van de reis niet mee krijg. Aangezien dat niet bepaald gezellig is mag hij de locatie uitkiezen 😉 Vandaag wilde hij naar Chateau Rochendaal, dus gingen wij die kant op.

chateau rochendaal

Wauw wat een mooie villa en groot terrein

Onze verwachting was dat we moeilijk naar binnen zouden komen maar tot onze verbazing was het vrij toegankelijk. We liepen als snel richting de grote villa. Van buitenaf was het een sprookjes villa, maar als je de geschiedenis van Chateau Rochendaal kent is het alles behalve een sprookjesverhaal. Hier zal ik later meer over vertellen.
Bij binnenkomst in de villa wordt onze enthousiasme minder. De villa is in een zeer slechte staat en er is nauwelijks wat van over. Het meeste interessante om op de foto te zetten is de trap bij binnenkomst, de trap in het trappenhuis en een kleine kamer wat gebruikt werd als kapel.

urbex trappenhuis

Het militaire terrein

Op het terrein zijn veel barakken te vinden alleen waren deze allemaal nagenoeg leeg of niet fotogeniek genoeg. Wel was het een mooie ervaring om door dit terrein te lopen vanwege de geschiedenis. Tevens stond er nog een karkas van een gebouw wat volledig door de natuur was overgenomen, dit heeft wat leuke foto’s opgeleverd.

urbex fotografie militair domein

De duistere geschiedenis van de verlaten locatie Chateau Rochendaal

In 1881 is dit gebouw door katholiek burgemeester en pauselijk graaf Jean H.P. Ulens gemaakt. Graaf Jean H.P. trouwde met zijn nicht en woonde er tot Paul Cartuyvels (1872-1940) en zijn echtgenote Marie Seny het landgoed als buitenverblijf kochten. Zij hebben tot 1940 in Chateau Rochendaal gewoond.

In de 2e wereldoorlog hebben de duitsers het terrein overgenomen en uitgebouwd om de basis voor nachtjagers te vergroten. Vanaf deze periode is het altijd een militair terrein gebleven en nooit meer bewoond geweest als familiehuis. Na de tweede wereldoorlog is het militaire terrein tot 1951 van de Amerikanen geweest waarna het verkocht werd aan de Belgische staat. Toen werden de de mess-officieren voor het Vervolmakingscentrum Luchtmacht Sint-Truiden (Brustem) tot aan de sluiting van de basis ondergebracht. Het was toenmalig defensieminister Leo Lacroix die de locatie opdoekte.

chateau rochendaal urbex

Het neoclassicistisch Chateau Rochendaal is nooit een monumentaal pand geweest. Maar staat wel sinds 2009 op een lijst met waardevolle gebouwen. In 2012 werd Chateau Rochendaal opgenomen in een ondernemingsplan. En na veel politieke spelletjes, traag papierwerk, etc verloedere het terrein en pand steeds verder. Er was een onteigeningsprocedure die al ruim 4 jaar duurde, en er kon niets gedaan worden aan zwervers, drugsverslaafden en vernielingen omdat het nog steeds een militair terrein was.

In 2016 is er een eerste brand geweest en in 2017 is het pand volledig afgebrand. Van de esthetische architectuur van toen blijven enkel nog wat zwartgeblakerde muren over. Dit is zeer betreurenswaardig.

oude kapel

Conclusie

De geschiedenis is sprekender dan de foto’s. Betekent niet dat de foto’s slecht zijn, maar er konden weinig verschillende momenten vastgelegd worden. Ondanks dat, kan je door de foto’s en het verhaal een goede sfeerimpressie krijgen van de urbex locatie Chateau Rochendaal.

oude villa tweede wereldoorlog
trappenhuis
kapel plafond