Urbex en beton komen samen bij Betonfabriek MBI te Raalte

Van het produceren van hoogwaardige sierbestrating, gevelstenen en tuintegels, naar een leegstaande fabriek voor urbex fotografen. Vandaag geen spanning of kans om opgepakt te worden voor het betreden van een verboden terrein. Jan en ik hebben een afspraak gemaakt met Hans, een voormalig medewerker, waardoor wij het terrein op mogen om foto’s te maken op het terrein van Betonfabriek MBI.

betonfabriek mbi urbex

Bij aankomst werden we vriendelijk ontvangen door Henk. Hij woont praktisch op het terrein en werd daarvoor betaald door MBI. Waarom? Om het terrein in de gaten te houden en ongewenste personen met kwade bedoelingen (ruiten ingooien, koper dieven, en andere criminele activiteiten) op heterdaad te betrappen en buiten de deur te houden. Wij vonden dat wat vreemd, omdat het pand toch gesloopt zou gaan worden. Maar goed, we waren binnen en we konden beginnen met het verkennen van de fabriek.

urbex kunst

Onverwachte kunst in MBI

Het eerste wat we zien is dat de fabriek ook voor andere doeleinden wordt gebruikt. Er hangt namelijk kunst in de fabriek en er werden zelfs tentoonstellingen gegeven. Deze kunst is van de oud medewerker Henk Zielman zelf en daar vertelde hij vol passie over.We lopen iets door en zien kaplaarzen staan, daar is niets verkeerds aan maar deze kaplaarzen hadden een wat rare inhoud, namelijk “baby poppen”. Maar ook dat is kunst! Voor ons is het urbex kunst.

pop

Ook was er een andere fotograaf aanwezig die gebruik maakte van een oude chesterfield bank om van een familie een mooi portret te maken. Urbex en portretfotografie kan een mooie combinatie zijn.

Zo zie je maar, zelfs op een betaalde urbex locatie maak je bijzondere gebeurtenissen mee.

fabriekshal urbex

Fotografie bij Betonfabriek MBi te Raalte

De fabriek heeft verschillende interessante ruimtes waardoor er een gevarieerde registratie van fotografie mogelijk was. De sfeer die de fabriek ooit uitgestraald zou hebben is terug te zien op de foto’s. De oude werktafels staan er nog, en de mooie rode deuren in vergaand beton springen eruit. Hoe kan het dat dit pand gesloopt is?

mbi betonfabriek

Waarom is Betonfabriek MBI te Raalte gesloopt?

In 1998 is Betonfabriek MBi te Raalte gesloten. De reden hiervoor is omdat de scheepvaart in het kanaal waar de fabriek aan gevestigd is werd stilgelegd. Dat heeft in die tijd veel banen gekost en het was een belangrijke fabriek in Raalte. In 2009 is besloten om alles op het terrein te slopen omdat de omgeving vernieuwd ging worden. Ondernemers wilden niet in de buurt van de fabriek een bedrijf starten en de grond bleek vervuild en er was asbest aangetroffen. De sloop van de fabriek is rond december 2017 begonnen. Waardoor het weer een gunstig gebied voor ondernemers is geworden.

betonfabriek

Conclusie

Eindelijk eens een urbex locatie in Nederland gefotografeerd, ondanks dat het een betaalde was. Het was leuk om bij Betonfabriek MBi te Raalte rond te lopen en te registreren op beeld. Het was een mooie locatie voor portretfotografie en dit soort urbex locaties mis ik wel in Nederland. Daarom was dit toch een beetje speciaal.

stof en beton
knoppen
gereedschapkamer
beton fabriek
beton

Wat vinden jullie van Betonfabriek MBi te Raalte?